Kurs i Komplett Sangteknikk 07-03-2016

Komplett Sangteknikk (Complete Vocal Technique/CVT) er et system utviklet av den danske sangeren og stemmeforskeren Cathrine Sadolin, basert på anatomi og fysiologi. Hovedbudskapet er at alle stemmelyder kan produseres på en sunn måte og tenknikken baserer seg på enkle, konkrete verktøy for å løse sangtekniske utfordringer. Systemet brukes av profesjonelle og amatører over hele verden. CVT følger ikke smak og stil og dekker alle lyder, uavhengig av musikalsk stilart, derfor kalles den “komplett” sangteknikk.

I høst arrangerer Bodil Lunde Rørtveit tre kurs i Komplett Sangteknikk i samarbeid med Prodis:

- 11. september fem-timers Introduksjonskurs med instruktør Mariann Schei. Påmelding her.

- 9. oktober fem-timers Introduksjonskurs med instruktør Bodil Lunde Rørtveit. Påmelding her.

- 12.-13. november To-dagers kurs med instruktør Bodil Lunde Rørtveit. Påmelding her.

Alle de tre kursene finner sted på Gimle Kulturhus (Ervingen) i Kong Oscars gate. Helge Lilletvedt er pianist under masterclass.

Pris for introkurs er 1500 kr og for todagers-kurs 3000 kr

Les mer om kursene under. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål: post@prodis.no

Komplett Sangteknikk – 5 timers kurs

Vil du lære konkrete, effektive teknikker for sunn stemmebruk? Vil du vite hvordan du kan lære å synge akkurat hvordan du vil? Komplett Sangteknikk (CVT) er et system basert på anatomi og fysiologi, som gjennom praktiske øvelser gir deg god oversikt over hvilke muligheter du har med stemmen din.

På dette 5-timerskurset vil du få en grunnleggende innføring i komplett sangteknikk, både teoretisk og gjennom praktiske øvelser.

Kurset passer for alle som liker å synge, og som har lyst til å utforske mulighetene i stemmen f.eks i forhold til volum, tonehøyde/ -dybde, hvordan holde lengre fraser eller ønsker inspirasjon til nye måter å bruke stemmen på. Det kreves ingen forkunnskaper og både uerfarne og profesjonelle sangere er velkomne.

Vi jobber først i fellesskap der alle får lære om og prøve ut de ulike teknikkene. Etter en liten pause blir det masterclass med pianist. Her får man mulighet til å jobbe med teknikkene som er gjennomgått. Den enkelte sangeren jobber med sine individuelle tekniske og kunstneriske utfordringer, med gruppen som tilhørere. Deltakerne velger selv hvilken sang de vil jobbe med, akkompagnement frå pianisten og veiledet av instruktøren. Selv om man synger en om gangen, er masterclassen lagt opp som gruppeinstruksjon. Alle deltakerene blir involvert. På denne måten får alle nyte godt av temaene som de andre sangerne ønsker å jobbe med.

Komplett Sangteknikk - to dagers kurs

To-dagerskurset passer for deg som har litt erfaring med Komplett Sangteknikk fra før av. Her jobber vi i hovedsak med masterclass og tar bruk av metoden i praksis.

Kurset tar utgangspunkt i de individuelle spørsmålene og utfordringene deltakerne har. For eksempel: utjevning av klangfarge, evne til å synge i samme volum både i det lave og det høye stemmeleiet, evne til å nå høyere eller dypere toner, eller å løse problem med heshet. Vi avslutter kurset med høstkonsert for de som har lyst til å synge og invitere venner og familie. Mer informasjon om sted kommer :)

Eksempler på emner som kan jobbes med:

  • Stemmens anatomi og prinsipp for riktig bruk av stemmen
  • Bruken av funksjonene nøytral, curbing, overdrive og egde.
  • Tilpasning og endring av klangfarge på stemmen.
  • Heshet, stemmeproblemer, forebygging og akutthjelp
  • Sunn produksjon av effekter som distortion, growl, skrik, stemmeknekk (f eks jodling), vibrato og ornamenteringsteknikk.
  • Frasering og improvisasjon
  • Rytmikk og groove
  • Uttrykk og sceneopptreden

Kurset er lagt opp som gruppeinstruksjon. For at hver enkelt deltaker skal føle seg vel, er det viktig at gruppen har en åpen og tillitsfull atmosfære. Deltakerne får dybdekunnskap om læringsprosessen til andre sangere og om styrker og svakheter når det kommer til tekniske og kunstneriske sider ved det å synge. Det tekniske aspektet er ment å bli brukt som redskap til å få fram det musikalske og kunstneriske uttrykket. Det vil si at arbeid med uttrykk og framføring også er en del av kurset.

Om instruktørene:

Bodil Lunde Rørtveit er autorisert sangpedagog fra Complete Vocal Institute, og har i tillegg musikk hovedfag frå NTNU i Trondheim. Til daglig underviser hun i sang og stemmebruk ved Den Nationale Scene. Hun er frilans komponist og vokalist, blant annet i duoen SAGN. Som utøver har hun jobbet med mange vokalsjangre, blant annet i to av Norges fremste vokalgrupper (Apes&Babes og Pust), jazz, pop, tango, folk/world, klassisk, improvisasjon og avantgarde.

Mariann Schei er autorisert sangpedagog fra Complete Vocal Institute i Danmark og underviser i ulike sjangre, fra pop og rock til musikal og klassisk for sangene på alle nivå. Tidligere har hun vært ansatt som sangpedagog ved Den Nasjonale Scene og har også undervist en rekke profesjonelle artister.